dimarts, 15 d’octubre del 2013

GUILLEM TELL

El proper dia 25 d'octubre anem al Teatre Principal de Castelló a vore una adaptació de l'òpera Guillermo Tell. Acú vos deixem un poc d'informació.




Guillermo Tell és un dels personatges llegendaris de Suïssa,  situat al segle XIV, fins a la data ningú no ha pogut confirmar la seva existència real.

Aquella Suïssa dels segles XIII i XIV estava dominada pels Habsburgo. Regnava en aquell temps Rodolfo I d'Habsburgo, que havia començat a la dinastia, quan va esclatar una rebel·lió a tres cantons suïssos muntanyosos d'una gran riquesa: Shwyz, Uri i Unterwalden. Va ser el fill de Rodolfo I, Alberto, el que va sufocar aquella rebel·lió amb extrema duresa, annexionant els territoris a la família delsHabsburgo.




Va ser llavors, quan sota aquella fortarepressió, va aparèixer la figura heroicaque tots els cantons suïssos necessitaven.

La llegenda diu que Guillermo Tell, nascut a Bürglen, al cantó suís d'Uri, passava un dia per la plaça central d'Altdorf on era el barret de la casa dominant, davant del qual tots els suïssos s'havien d'inclinar. Altiu, Tell no ho va fer i va ser capturat. Hermann Gessler, governador d'Altdorf, cruel i mesquí, va imposar un càstig per la seva rebel·lia a l'heroi i el va obligar a disparar amb la seva ballesta a una poma situada sobre el cap del seu fill.






Guillermo Tell va carregar el seu carcaix amb dues fletxes. Va disparar la primera i va travessar en el seu mateix centre la poma que era sobre el cap del seu fill.

Quan va ser interrogat per Gessler sobre la segona fletxa, Tell
 va contestar que aquella estava dirigida al tirà que el va obligar a disparar, en cas que sense voler hagués matat el seu fill. Al escoltar-lo  va anar novament capturat i enviat a galeres.


Però el vaixell va sofrir un naufragi, i Guillermo Tell va salvar els soldats i el propi governador que també viatjava. En arribar a terra, el ballester suís li va estendre una emboscada aGessler i el va matar.

Des de llavors la seva història ha passat  de boca en boca, i segles més tard va ser presa per ser divulgada com a símbol de la lluita per la llibertat, encara que mai no es va poder saber  si realment aquella història va ser real o no, i ni tan sols no va quedar constància de si Guillermo Tell i Gessler van existir o van ser producte de la imaginació popular que necessitava un heroi per revoltar-se davant dels opressors.

Finalment, l'any 1389, la Confederació Helvètica va proclamar la seva independència dels Habsburgo.
. . . . . . . . . . . . . . . .
Nombrosos autors, especialment durant el Romanticisme, van trobar aGuillermo Tell la seva font d'inspiració. Friedrich Schiller es va basar en la llegenda de Guillermo Tell per escriure un drama en cinc actes i en vers, pertanyent a l'època clàssica de la literatura alemanya: Guillermo Tell (en alemany: Wilhelm Tell), el 1804.

El drama de Schiller va servir d'inspiració a nombrosos autors posteriors, com al drama històric Guillermo Tell de Antonio Gil i Zárate. Posteriorment,Eugenio d'Ors va publicar també el 1926 la seva obra Guillermo Tell. Tragèdia política, escrita el 1923 durant unes vacances al Tirol, una original reelaboració de la llegenda de l'heroi suís.

Per la seva part, Gioacchino Antonio Rossini va utilitzar l'obra de teatre, adaptada al francès per Victor Étienne i per Hippolyte Bis a partir del text de Schiller, per compondre l'òpera que porta el mateix nom el 1829, que es va estrenar a París. L'obertura de dita opera és mundialment coneguda i popular.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada