divendres, 23 de març del 2018

UNA PASSEJADA PER LA HISTÒRIA DE LA VALL


Una passejada per la història de La Vall
Per acabar el projecte que hem dut a terme aquest trimestre sobre la història més recent del nostre poble, ens faltava una última activitat: veure ”in situ” la mesura del que va ser una de les empreses capdavanteres a Espanya: Segarra.
Així que molts ànims emprenguérem una passejada per acostar-nos al que queda de la Fàbrica Segarra. Ho férem a vista de pardal: pujarem al més alt de tot de la Colònia i des d’allí poguérem contemplar tot el que ocupava la fàbrica. De camí pararem a visitar les restes de la necròpoli romana que hi ha al grup La Unió.

Després de parar a fer un mosset i agafar forces, reprenguérem el camí per rodejar tot el que va ocupar la fàbrica fins a l’Estadi Segarra i ens dirigirem a l’actual fàbrica Segarra per visitar el museu.
Herminio i Jaume ens explicaren atentament i amb molt detall tot els que a poc a poc i amb molta estima han anat recollint per contar-ho a qui es puga acostar fins allí.
Hi havia moltes coses curioses, tantes que seria molt difícil recordar-les totes. Allí poguérem veure de veritat algunes de les coses sobre les que ens havien parlat les persones que s’havien acostat a l’escola per contar-nos les seues vivències, per exemple, la xapa amb la qual fitxaven quan anaven a treballar....




Una visita que no oblidarem!
De camí de tornada cap a l’escola varem veure el fumeral que encara es manté en peu, observant com va transformant-se tota l'antiga fàbrica.

També pararem a visitar una nau on es fan plantilles. Rafa ens explicà tot el procés i fins i tot, poguérem veure com passaven les plantilles per una màquina per donar-los forma.



Era una part més del trencaclosques en que ara s’ha convertit la feina de fer una sabata: uns fan el disseny, altres les soles, altres les plantilles, altres les diferents parts de dalt, altres ho munten, altres ho embalen i altres les comercialitzen.....totes aquestes faenes i més (adobat de les pells, etc) es feien abans en LA FÀBRICA SEGARRA!!!!
No cal dir que arribarem a l’escola esgotats, però molt contents per tot el que havíem vist.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada